Náš příběh

"Jako kdybychom to dělali pro sebe a své přátele"

Naše cesta začala dlouho před vznikem tohoto Jerky projektu pod hlavičkou Usušil & syn. Už pár měsíců před koncem roku 2015 jsme si přivezli ze zámoří nadšení vyzkoušet si sami usušit maso. V té době jsme zároveň pozorovali, že vyrábět Jerky umí nejen kluci v USA, ale už se najdou i dobrodruzi u nás v ČR, kteří experimentují a jde jim to. Řekli jsme si, tak proč by se to nemělo podařit i nám! Pár měsíců uplynulo a my jsme vezli první testovací várku na silvestrovskou akci. Po Jerky se zaprášilo.

 

Naše 100% Jerky

Máme rádi kvalitní a poctivé věci

Měli jsme radost a dělali další pokusy. Některé více, jiné méně úspěšné. Tehdy nás poprvé napadlo, že by bylo úžasné se jednoho dne výrobou Jerky živit. Postupně jsme sušili víc a víc a zjistili jsme, že lidé kolem nás mají naše Jerky rádi. Poptávka raketově rostla a času bylo stále méně. Nakonec jsme v polovině roku 2017 nevydrželi a skočili po hlavě do kolotoče všech potřebných formalit, testování produktů, přípravy výroby, podoby sáčků, atd.

Sami máme rádi kvalitní a poctivé věci, a to nejen co se týče jídla. Proto i naše Jerky od začátku děláme z nejlepšího masa a vybraného pepře. Jaký je nejlepší recept na Jerky? Žádná chemie! Stačí trpělivě sušit a nesnažit se věci urychlit. Malé várky a poctivá ruční práce jsou základy našeho 100% JERKY. Tak jsme vyráběli i naši první várku. A stále vyrábíme tak, jak jsme to dělali pro sebe a své kamarády. Důkaz? Recept na Hovězí s pepřem, tak jak ho znáš teď, jsme poprvé použili právě na naši silvestrovskou várku v roce 2015 a od té doby se ani o chlup nezměnil.

Dobrou chuť, kamarádi! ​Honza „Usušil & syn” Pavel

Naše 100% Jerky

Je to mnohem víc než „jen“ sušené maso

Naše 100% JERKY vyrábíme ručně a poctivě z nejlepších ingrediencí v malých várkách. Nepoužíváme žádnou chemii, jen řádně marinujeme a sušíme.

CHCI SE DOZVĚDĚT VÍC

Naše 100% Jerky

Bez chemie. Prostě jen maso a koření

Druhý den jeden kousek po druhém skládáme na sušící pláta. Maso se nesmí prohýbat ani překrývat a zároveň musíš efektivně využít plochu. Jestli máš rád puzzle, tak tě skládání bude bavit. Pak už jen nastavit čas a teplotu v sušícím zařízení a jdeš si dát šlofíka. Sušení trvá v řádech desítek hodin au každého druhu masa se liší. Míra vysušení masa ovlivňuje trvanlivost Jerky. Naší snahou je maso nepřesušovat a zároveň dosáhnout rozumné doby trvanlivosti. To vše bez použití chemie. Prostě jen maso a pepř.

Za výrobní tým Usušil & syn, Dáša a Honza

Co je Jerky

Američtí indiáni, evropští mořeplavci a teď jsi na řadě ty

Pokud jsi ještě Jerky nevyzkoušel, znáš ho asi spíše jako „drahé“ sušené maso s americkou image, kterou nosí drsní chlapi. Ne všechno z toho je tak úplně pravda! Jerky /ˈdʒɝki/ je sušením konzervované maso. Z veřejně přístupných zdrojů není přesně známo, jaká civilizace začala tuto úpravu používat nejdříve nebo ji nejvíce rozšířila, avšak je jisté, že jak američtí indiáni, tak i evropští mořeplavci hojně využívali jeho výhod na svých dlouhých výpravách. Tehdy maso sušili na slunci nebo nad ohněm. Odtud pochází i současný název modifikovaný ze španělského slova „ch´arqui“.

Jerky bývá nejčastěji hovězí (případně původní bizonie) nebo drůbeží (zejména krůtí) či vepřové. Maso se před přípravou nakrájí na tenké plátky, obyčejně se marinuje, pepře nebo solí a následně se suší při teplotě mezi 50 a 70 °C. Takto usušené maso lze dlouhodobě skladovat při pokojové teplotě a je dobře stravitelným zdrojem energie a bílkovin. Jerky si můžeš dát na výletech a při cestování, při sportu a outdoorových dobrodružstvích, jako snack v práci nebo doma a kdekoli jinde, kde na něj budeš mít chuť.

Vzhledem k tomu, že naše 100% JERKY vyrábíme pouze z nejlepšího libového masa a v průběhu sušení ztratí velkou většinu vody, je skvělou a lehkou potravinou plnou energie a bílkovin. My vyrobíme 1 kg Jerky vyplatí zkoumat poměr původní váhy masa před a po vysušení. V některých případech totiž výrobce maso méně vysuší, nechá v něm vodu a trvanlivost dosáhne aditivy.