Zelené papričky Jalapeňo v nálevu 330 g ChilliDoctor
Nakládaná krájená kolečka Jalape?o papriček ve slaném nálevu s vinným octem se skvěle hodí do jakékoliv jídla – od burgerů a pizzy, masových a luštěninových jídel až po nakládané sýry či utopence. Anebo je prostě schroupete jen tak na posezení. Díky mírnější pálivosti Jalape?o papriček si tuto lahůdku mohou bez obav vychutnávat i méně otrkaní chilli nadšenci.
DATUM MINIMÁLNÍ TRVANLIVOSTI: 3.11.2023
Pro někoho jsou Jalape?a se svou mírnější průměrnou pálivostí kolem 8,000 až 10,000 SHU vrcholem ostrosti, pro jiné slabým odvarem. Jedno je ale jisté, v kuchyni patří k jednomu z nejoblíbenějších a nejpoužívanějších druhů chilli, které se zde rozhodně neztratí. A to platí i o nakládaných zelených Jalape?o papričkách krájených na kolečka. Pokud je tedy hned neschroupete samotné na posezení při otevření sklenice.
Pro zajímavost, v Mexiku jsou výrazem Jalape?o označovány tyto papričky pouze v naloženém stavu. Čerstvým zeleným plodům se říká „chile gordo”, což v překladu znamená tlustá paprika, nebo „cuaresmenos” podle mexického svátku, během něhož někteří po dobu čtyřiceti dní vůbec nejí maso.
Zelená jsou Jalape?a nedozrálá. Oproti zralým červeným mohou být o něco více pálivá. V kuchyni mají široké a univerzální využití. Hodí se do jídel mexické kuchyně, na jakékoliv masové, zeleninové nebo luštěninové pokrmy, do různých omáček nebo sals. Výborná jsou na pizze, v burgerech, na jednohubkách nebo v kombinaci s vejci.
Díky tomu, že jsou zelená Jalape?a naložená ve slaném nálevu s vinným octem, budou také nepřekonatelnou ingrediencí každých utopenců nebo nakládaných sýrů.
Ochutnejte oblíbenou sušenou papričku aztéckých císařů
Jalape?o byly považovány za první a nejstarší kultivovanou plodinu na západní polokouli, a to ještě v době před aztéckou civilizací. Aztékové papričkám přikládali obrovský význam. Běžně chilli sušili na slunci, což ovšem u Jalape?o kvůli jejich tlusté dužnaté slupce nebylo možné. Začali je proto nejdříve udit, a až poté sušit. Díky tomu vznikly dnes známé Chipotle. Takto zpracované Jalape?o se staly v Aztécké říši vysoce ceněnou surovinou a byly využívány i na přípravu jídel pro císařské ceremoniály. Tradičně z nich byla pro císaře a jeho hosty připravována omáčka, která obsahovala také rajčata, ořechy, dýňová semínka, čokoládu a karamel. Většinou se podávala ke zvěřině, mořským plodům a drůbeži.
S Jalape?o neuděláte chybu v žádném jídle, kterým se chystáte pohostit návštěvu, rodinu nebo úplné chilli začátečníky.
Pálivost |
|
||
Obsah | 330 g | ||
Složení | zelené papričky Jalape?o, voda, ocet, sůl, chlorid vápenatý | ||
Země původu | Egypt |
ALERGENY
Neobsahuje žádné alergeny.
SKLADOVÁNÍ
Skladujte v pokojové teplotě. Po otevření uchovávejte v lednici a spotřebujte do 15 dní.
Doplňkové parametry
Kategorie: | K pivu, vínu |
---|---|
Hmotnost: | 0.4 kg |
Položka byla vyprodána… |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.